Vi skriver under på Utopisternas manifest!

Våra förlagskamrater, tidskriften Utopi, samlar ett gäng seriekonstnärer som tror på eskapism som positiv samhällskraft. I Dagens Nyheter i veckan kom de med ett upprop för en ny seriekonst. Ms Mandu skriver självklart under på dessa kloka ord!

Du kan också läsa Utopisternas manifest här:

UTOPISTERNAS MANIFEST

Våra ögon vill ha mer. De ropar efter sirliga sägner, efter gränslösa fantasier och de ropar efter djupaste mystik. Våra hjärnor kräver science fiction, våra nerver suktar efter skräck, blodet törstar efter äventyr, och njurarna begär av någon anledning humor. Från andra hålls höjs krav på erotik.

De senaste decennierna har kulturen och seriekonsten i synnerhet dominerats av realistiska och självbiografiska uttryck. Nu slår pendeln tillbaka. Vi är en ny generation serietecknare som vill förändra världen med episka serier. Vi har aptit för det vackra, det storslagna, det dramatiska, vi har älskar uttryck som fyller oss med svindel och tar oss till andra världar. I eskapismen blir känslan av frihet så påtaglig och samtidigt så smärtsamt utom räckhåll.

Men det handlar inte bara om underhållning. Mänskligheten är på väg in i en tid av stora förändringar, där bara de mest orimliga fantasier kan förbereda oss på vad som komma skall. Eskapismen blir för oss ett sätt att förstå världen och hitta alternativa vägar, där blir vi personliga och politiska och spränger horisonten. I våra nya världar kan vi skriva om rollerna, manipulera kön, klass och etnicitet, vi kan bygga utopiska samhällen eller varnande dystopier.

Ingen annan konstform kan som serierna bygga upp de mest storslagna, osannolika och fantastiska världar, utan den minsta budget, och samtidigt ge en så intim och estetisk läsupplevelse. Ingen annan konstform har möjligheten att vara så djärv och avantgardistisk, och på samma gång så brett tillgänglig.

Denna konstnärliga strävan tar sin början idag, genom att vi publicerar första numret av vår tidning Utopi. Vi som undertecknar detta manifest är alla etablerade serietecknare som kommer att fortsätta publicera oss i bokform och digitalt. Vi uppmanar såväl andra serietecknare som utövare inom andra konstformer att ansluta sig till våra ambitioner, som vi uttrycker i detta manifest.

I eskapismen kan vi se oss själva i ett nytt ljus, i äventyret kan vi överträffa våra svagheter, i de episka berättelserna är vi gränslösa.

I en annan värld är det möjligt!

Kim W Andersson, serietecknare
Jan Bielecki, serietecknare
Elin Fahlstedt, serietecknare
Fabian Göranson, serietecknare
Karl Johnsson, serietecknare
Lars Krantz, serietecknare
Lisa Medin, serietecknare
Lina Neidestam, serietecknare
Aurora Walderhaug, serietecknare

Lämna en kommentar

Under Kolik, Press

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s